Odbarvení vlasů: Jak si účinně odbarvit vlasy bez zbytečných chyb?

Odbarvení vlasů: Jak si účinně odbarvit vlasy bez zbytečných chyb?

Doba několika lockdownů nás naučila umět se o sebe postarat za každých okolností. Ani zavřená kadeřnictví přece nemohou být důvodem, abychom chodily neupravené a s odrosty!

A přestože může vyznívat hrozivě domácí barvení vlasů bez odborné pomoci kadeřnice, naučily jsme se to. Nebo se to minimálně naučit chceme, že? 

Ano, odbarvit si vlasy lze i v domácím prostředí. Jak to ale udělat bez zbytečné chemické zátěže a s jistotou dobrého výsledku? 

Domácí barvení vlasů

Barvení vlasů obvykle vyžaduje prvotní zesvětlení – odbarvení. To může probíhat ve více krocích, není proto třeba obávat se výsledku. Málokdy docílíme vysněného odstínu hned po prvním barvení. Jedná se o poměrně zdlouhavou a složitou proceduru, kterou je v domácím prostředí ještě o něco náročnější zrealizovat.

Pokud jste v barvení vlasů úplné začátečnice, nikam nespěchejte a buďte maximálně opatrné. Základní rada zní – barvit začínejte vždy prameny vlasů, které jsou bez problémů dostupné a na které dobře vidíte.

Uklidnit vás může i fakt, že současné vlasové trendy přejí experimentům. Pokud nebude výsledný odstín zcela podle vašich představ, nic strašného se neděje – dnes se nosí téměř vše. Dokonce i kombinace více barevných tónů, za což se snadno schováte a svůj „neúspěch“ můžete přeměnit na přesný opak.

Blondýnky versus tmavovlásky. Které odbarvování je jednodušší?

Odbarvení vlasů je o něco snazší u blondýnek, které ho někdy ani nepotřebují a mohou přejít rovnou k barvení – záleží na výsledném efektu, kterého chtějí docílit.

Tmavovláskám trvá odbarvování déle – například v případě, že chtějí překrýt odrosty a bojí se dvou rozdílných odstínů (jeden na konečcích a jiný u kořínků vlasů). Tehdy je bezpečné sáhnout po odstínu, ve kterém i taková dvoubarevná kombinace vytvoří zajímavý efekt. Velmi pěkné jsou bordó či jiné, do červena laděné barvy. Na konečcích budou nejvýraznější a u kořene hlavy méně, což však v tomto případě vůbec nevadí.

Postup, jak si odbarvit vlasy doma

  • Natáhněte si ochranné rukavice, které bývají součástí balení.
  • Rozhodně si ochraňte oblečení. Proto si přes ramena přehoďte starší ručník, nebo si oblečte domácí tričko, kterého vám nebude líto.
  • Barvu s oxidační emulzí dobře protřepejte. Některé barvy jsou vybaveny samostatnou nádobou, kterou se smíchaná barva přímo aplikuje na vlasy, což je velmi praktické a usnadňuje to celé barvení.
  • Barvit začínejte vždy u kořínků, kde jsou nejviditelnější odrosty. Doporučuje se začít na zátylku.
  • Postupujte systematicky, abyste nezapomněly na žádné místo.
  • Štětcem nebo hřebenem sčešte barvu od kořínků po celé délce vlasů.
  • Nechte barvu působit dle doporučení na balení. Nejkratší dobu by měla působit na koncích vlasů.
  • Vlasy po uplynutí potřebné doby důkladně opláchněte.
  • Po barvení si dejte na vlasy masku/balzám – často je součástí balení barvy.
  • Dopřejte barveným vlasům pravidelnou výživu a regeneraci také v podobě speciální kosmetiky na barvené vlasy a výživové vlasové doplňky pro růst a lesk vlasů.

Profesionální tipy a triky, jak si obarvit vlasy

Profesionální kadeřnice mají praxi, a tak logicky nejlépe vědí, jak odbarvit vlasy co nejúčinněji

a bez nežádoucích vedlejších efektů. Vy však neexperimentujte a postupujte podle návodu na přípravcích, které používáte. Každá barva pro domácí použití může mít rozdílné pokyny, takže si je důkladně přečtěte ještě před odbarvováním a dodržujte je.

Mějte na paměti, že přípravky pro barvení vlasů jsou poměrně agresivní, takže ani v případě, že odbarvení nedopadlo zcela podle vašich představ, neřešte to okamžitým opětovným zesvětlováním. Dejte vláskům čas, ať se vzpamatují a zotaví. Ideální je počkat alespoň dva týdny, než to zkusíte opět.

Pokud si nevěříte, při opakovaném pokusu se už svěřte do rukou profesionálům. Ti vám jistě zaručí vytoužený efekt s maximálním ohledem na vaše vlasy.