Krásné nehty jsou zdravé nehty! Rady, jak je dovést k dokonalosti

Krásné nehty jsou zdravé nehty! Rady, jak je dovést k dokonalosti

 Někdy však i přes všemožnou námahu

a snahu naše nehty trpí nedokonalostmi, jsou lámavé či zažloutlé. 

Barva, struktura a tvar nehtů jsou dokonalým odrazem stavu těla a zdraví člověka, je proto nutno sledovat i dorůstání nehtů a jejich celkový vzhled.

 

Co značí problémy s nehty a jaké zdravotní potíže mohou signalizovat?

Zdravotní problémy související s nehty

Zažloutlé nehty

Důvodů, proč nehty nehezky žloutnou, může být několik. Dochází k tomu ve starším věku,

u kuřáků, případně používáním nevhodných laků na nehty. Avšak také to může signalizovat plísňové onemocnění, v ojedinělých případech až cukrovku a psoriázu.

Křehké a lámavé nehty

K lámavosti nehtů dochází při častém kontaktu s chemikáliemi nebo vodou, ale také při nadměrném používání odlakovače. Křehkost nehtů způsobují plísňové infekce či problémy se štítnou žlázou. V daném případě je dobré dodat tělu vitamíny A, C a biotin ve výživových přípravcích.

Vypouklé a zahnuté nehty

Zvětšené a zahnuté konce nehtů směrem dolů značí nízký obsah kyslíku v krvi, což nejednou souvisí s plicními nebo srdečními chorobami. Také za tím mohou být zánětlivá onemocnění střev

a ledvin. Tento jev je pozorován také u pacientů s AIDS.

Skvrny na nehtech

Ke vzniku bílých skvrn na nehtech dochází při poranění nebo při plísňové infekci. V případě, že se na nehtech objeví tmavé pruhy či skvrny, a není to důsledek zranění, je nezbytné neprodleně vyhledat odbornou pomoc – mohlo by jít o rakovinu.

Svislé rýhy a hrboly

Nehty s rýhami se objevují ve starším věku. V daném případě je dobré doplnit hořčík a vitamín B12, a to jak ve stravě, tak ve výživových doplňcích pro krásné a zdravé tělo, nehty i vlasy.

Jak pečovat o nehty

Krásné zdravé nehty nejsou samozřejmostí, je proto důležité věnovat jim přiměřenou pozornost

a péči. Nepodceňujte:

 - vyváženou stravu s vysokým obsahem bílkovin a antioxidantů,

-  každodenní doplňování vitamínů a minerálů,

- ochranu rukou a nehtů před působením chemikálií a vody,

-pravidelné stříhání nehtů,

- ošetření pomocí přírodních olejů (kokosový, levandulový, hroznový).

5 základních triků pro krásné zdravé nehty

Získejte konečně vysněnou manikúru jako od profesionálky. Už i v pohodlí domova si můžete bez problémů vykouzlit špičkové nehty. Stačí se řídit jednoduchými triky a určitě nic nezkazíte.

1. Správný tvar nehtů

Tvar nehtů podléhá módním trendům. Přesto stále platí, že nejlepší pro úpravu jsou tradiční kulaté nehty, protože zde nejméně hrozí, že se budou někde zachytávat a že se lak rychle oškrábe. Aby barva na nehtech vydržela co nejdéle, vytvarujte svůj nehet do kulata za pomocí kleštiček

a pilníku.

2. Důsledná předpříprava před lakováním

Ve většině nehtových salonů se nehty před lakováním namočí. Vlivem vody však nehty nabudou objemu, což může způsobit rychlejší popraskání naneseného laku. Nanášejte ho tedy na suché nehty. Stačí je předtím očistit odlakovačem, aby se zbavily mastnoty.

3. Dvě tenčí vrstvy laku jsou lepší

Namísto jedné silné vrstvy naneste na nehty dvě tenčí vrstvy. Silná vrstva laku by velmi dlouho zasychala a takto nanesený lak na nehtech příliš dlouho nevydrží.

Nalakujte si nehty tenkou vrstvou, počkejte, až lak zaschne, a poté naneste druhou vrstvu. Nakonec můžete aplikovat i třetí ochrannou vrstvu v podobě bezbarvého vrchního laku.

4. Stačí tři tahy lakem

Učte se od profesionálů a opakujte po nich! Jedním rychlým tahem naneste lak do středu nehtu

a dalšími dvěma tahy vyplňte postranní části.

5. Pečujte o svou manikúru

Byla by škoda přijít předčasně o krásnou manikúru. Řiďte se proto radami odborníků na prodloužení trvanlivosti manikúry. Při mytí nádobí a během úklidu si nasaďte rukavice, používejte výživné nehtové oleje a pravidelně hydratujte pokožku rukou krémem.