Návod, jak nenápadně zakrýt kouty na hlavě

Návod, jak nenápadně zakrýt kouty na hlavě

Vypadávání vlasů začíná nenápadně. Vlasy postupně ztrácí objem a řídnou, až se na spáncích objeví nežádoucí kouty. Ty jsou častým estetickým problémem, který může negativně ovlivnit sebevědomí. Začít mohou v jakémkoli věku a nevyhýbají se mužům ani ženám.

Jak si s kouty poradit a účinně je zamaskovat? Dá se s tím bojovat? Cenné rady, jak na to. 

Ztráta vlasů na hlavě 

Jako kouty na hlavě označujeme ztrátu vlasů v oblasti spánků a po stranách čela. Projevují se vypadáváním, řídnutím vlasů a celkovým ústupem vlasové linie. Kouty se mohou postupně rozšířit, až „přerostou“ v rozsáhlejší typ plešatění.

Kouty na hlavě jsou běžným problémem u obou pohlaví, ale častěji se vyskytují u mužů než u žen. Mohou být způsobeny rozmanitými faktory – genetické předpoklady, věk, nezdravý životní styl nebo onemocnění (alopecie). 

Projevy koutů na hlavě

Mezi nejběžnější projevy vypadávání vlasů na koutech patří:

  • Postupné řídnutí vlasů v koutech – tímto příznakem vznik koutů obvykle začíná, vlasy
    v oblasti spánků se zdají řidší a jemnější.
  • Ustupující linie vlasů – jak vlasy čím dál víc řídnou, vlasová linie začíná na některých místech ustupovat a vytvářet tvar písmene M.
  • Lysiny – v závažnějších případech se v koutech objevují také lysiny a holá místa.
  • Svědění a podráždění pokožky hlavy – některé stavy, které způsobují vznik koutů (různá onemocnění může doprovázet nepříjemné svědění a zarudnutí pokožky hlavy).

Jak se zbavit koutů na hlavě

Ztráta vlasů je často nezvratná, avšak vždy je možnost vlasům trochu pomoci. Jak můžete zpomalit vznik koutů na hlavě?

Šetrné účesy, které netahají vlasy

Pokud chcete zabránit mechanickému poškozování vlasů, vyhněte se nošení těsných a příliš stažených účesů. I kratší pauza dovolí vlasovým folikulům trochu si odpočinout a začít produkovat silnější a pevnější vlasy. 

Zdravá strava bohatá na vitamíny skupiny B

Zdravá strava může přispět ke zpomalení vypadávání vlasů a tvorbě koutů na hlavě. Je důležité, aby tělo dostávalo všechny cenné živiny, které potřebuje ke správnému fungování organismu. V případě, že je nemá, začne nejprve šetřit na těch částech těla, které nejsou životně důležité – tedy i na vlasech.

Vypadávání vlasů můžete zpomalit především pomocí některých vitamínů, které podporují jejich růst a zdraví – vitamíny skupiny B (biotin, niacin, vitamín B6, vitamín B12 a kyselina pantothenová). 

Léky proti vypadávání vlasů 

Ve vážnějších případech ztráty vlasů, kdy se kouty na hlavě začínají rozšiřovat, lze nasadit medikamentózní léčbu. Léky proti vypadávání vlasů většinou nedokážou ztrátu vlasů zvrátit, ale umí proces řídnutí zpomalit.

Transplantace vlasů

Efektivním řešením je také transplantace vlasů. Jedná se o trvalé a bezpečné řešení tohoto vlasového problému. Přistupuje se k ní zejména v případech, kdy je ztráta vlasů způsobena genetickými předpoklady, věkem nebo nezvratným poškozením vlasových folikulů. Při transplantaci vlasů dochází k odběru vlasových štěpů z jedné oblasti na hlavě a k jejich přemístění do oblasti, ve které vlasy chybí – do oblasti koutů. 

Způsoby, jak zakrýt kouty

Nejjednodušší způsob, jak dosáhnout stylového looku s kouty, je zvolit co nejkratší střih vlasů, případně zarovnat jejich délku na několik milimetrů. Stejně důležité je věnovat pozornost správnému stylingu. Polodlouhé vlasy je dobré po stranách zkrátit a vrchní prameny nechat o několik centimetrů delší. Tento střih nabízí spoustu možností v oblasti stylingu, díky kterým je snadné docílit atraktivního vzhledu, jenž zároveň potlačuje kouty. Texturu vlasů můžete zvýraznit použitím vlasového vosku nebo gelu a upravit je do špičatého looku. Ofinu si naopak sčešte do čela. I ležérně působící cestička a nedbalý styling vlasů jsou garancí přirozeného působení účesu.