Příčiny řídnutí vlasů a způsoby, jak mu předcházet

Příčiny řídnutí vlasů a způsoby, jak mu předcházet

Důvody, proč dochází k vypadávání a řídnutí vlasů, jsou rozmanité. Nejčastěji je za tím stres, špatná životospráva, hormonální nerovnováha, rozličná onemocnění, genetické predispozice a nedostatek vlasových vitamínů a živin.

Jak se vypořádat s řídnutím vlasů a naučit se tomu účinně předcházet? Existují způsoby, jak zabránit vypadávání vlasů u žen?

Řídnutí vlasů 

V momentě, kdy se začne zkracovat doba aktivního růstu vlasů, tzn. anagenní fáze, mění se tvorba vlasových folikulů. Ty jsou následkem toho o poznání kratší a tenčí. Výsledkem toho jsou slabší vlasy, což způsobuje řídnutí vlasového porostu. Když se anagenní fáze zastaví úplně, postižené vlasové folikuly přestanou vytvářet nové vlasy – dochází k vypadávání vlasů. Prvním příznakem, že vlasy řídnou, je často rozšiřující se cestička.

Vypadávání ženských vlasů 

Obecně ženy postihuje spíše řídnutí vlasů, zatímco u mužů dochází k postupnému úbytku vlasů a ustupujícímu vlasovému porostu. Nejrozšířenější formou řídnutí a ztráty vlasů u mužů i žen je dědičná ztráta vlasů. U žen je vypadávání vlasů ovlivněno i dalšími faktory jako stres a hormonální změny.

Projevy ztráty vlasů u žen 

U žen se obvykle projevuje ztráta vlasů jinak. Nedochází u nich k úplné ztrátě vlasů, ale k pozvolnému řídnutí. Ženské vlasy řídnou na celé hlavě, zejména však na hranici vlasového porostu. Někdy je řídnutím nejvíce postiženo temeno hlavy. Dědičná ztráta vlasů u žen jen málokdy způsobí úplnou pleš.

Nejběžnější důvody řídnutí vlasů

Vypadávání vlasů je běžnou součástí života. Zda jde o závažnější problém, signalizuje množství vlasů, o které denně přijdeme. Standardně nám při česání nebo stahování gumičky z vlasů vypadne pár vlasů – průměrně je to do 200 vlasů každý den. U žen je typické sezónní a hormonální vypadávání vlasů, zvláště po porodu.

Větší vypadávání a řídnutí vlasů u žen může způsobovat nošení nevhodné pokrývky hlavy, časté mytí a fénování vlasů, používání nevhodných kosmetických přípravků, ondulace a barvení vlasů. Za řídnutím vlasů je však mnohokrát více – může jít o jeden ze symptomů zdravotního problému,
o kterém často ani nevíme. Toto jsou nejčastější příčiny řídnutí vlasů: 

Dopady stresu na zdraví vlasů

Stres je strašákem moderní doby a zapříčiňuje mnoho zdravotních komplikací. Je to ovlivněno zvýšenou produkcí volných radikálů, které napadají a oslabují vlasové cibulky, což vede k řídnutí vlasů u žen.

Mikrozáněty vlasové pokožky

Mikrozáněty vlasové pokožky se řadí k hlavním příčinám řídnutí a vypadávání vlasů. Dochází k nim, když se pokožka v okolí vlasových folikulů zanítí a oslabí vlasový kořínek, čímž se znásobuje riziko dědičné ztráty vlasů. 

Nevhodný účes škodí vlasům

Nepřiměřené vypadávání vlasů a jejich řídnutí způsobují u žen i nevhodné účesy. Rizikové jsou zejména pevné drdoly a copy stažené gumičkami a sponkami. Vlasové folikuly se totiž povolí a jsou náchylnější k vypadnutí. Jako prevence funguje občas si vlasy rozpustit.

Strava a řídnutí vlasů

Nevhodný životní styl, především nesprávné stravovací návyky, jsou častou příčinou řídnutí vlasů u žen různého věku. Důvodem jsou chybějící živiny a vitamíny, které posilují vlasové vlákno. V pestré stravě by neměly chybět ani bílkoviny, které významným způsobem ovlivňují růst, tloušťku a vypadávání vlasů. 

Vliv diety na řídnutí vlasů

Neúměrné hubnutí a držení redukčních diet tělu a vlasům nepomáhá. Přísná hladovka a půst bez odborného dohledu jsou skutečně velmi rizikové a obvykle vedou spíše ke zdravotním obtížím než k požadovanému trvalému úbytku hmotnosti. Dieta způsobuje organismu stres. Tato nežádoucí reakce pak bohužel vede k většímu vypadávání a řídnutí vlasů.

Anémie jako důvod řídkých vlasů

Anémie neboli chudokrevnost je nemoc, která trápí především ženy. V důsledku snížení množství červených krvinek v těle dochází k nedostatečnému přenosu kyslíku do buněk, a tedy i do vlasů. Často je příčinou anémie nedostatek železa, vitamínu B12, případně problémy s ledvinami. Doprovodné symptomy onemocnění jsou kromě řídnutí vlasů i zvýšená únava, slabost a časté bolesti hlavy. To, zda trpíte anémií, se dozvíte z krevního testu a v rámci její léčby obvykle stačí změnit jídelníček. 

Alopecie jako příčina řídnutí vlasů

Alopecie je specifické autoimunitní onemocnění, které zapříčiňuje vypadávání vlasů u mužů i u žen. Často se jedná o dědičnou nemoc, avšak vyvolat ji může také velký stres, hormonální nerovnováha a špatné stravovací návyky. Pro toto onemocnění je typické vypadávání vlasů v chomáčích, vznik pleše a extrémním případě vede až k úplné ztrátě vlasů. Alopecie vyžaduje lékařský dohled a vhodně nastavenou léčbu.

Štítná žláza a vypadávání vlasů

Štítná žláza ovlivňuje mnoho procesů v lidském těle. Kromě správné produkce hormonů ovlivňuje také spotřebu energie. Pokud poklesne produkce štítné žlázy, hrozí vypadávání vlasů a spolu s tím i tloustnutí, únava, roztřepené nehty a vysušená pokožka. K řešení problémů je nutná lékařem nastavená hormonální léčba, po které by měly vlasy přestat řídnout a odezní i ostatní zdravotní potíže.

Vaječníky a jejich vliv na růst vlasů

Syndrom polycystických vaječníků je stav, při kterém vaječníky produkují abnormální množství mužských hormonů – androgenů. To ovlivňuje ženský cyklus a projevuje se to buď nadměrným ochlupením a růstem vlasů, nebo naopak jejich ztrátou. Vhodná hormonální léčba by měla tento ženský zdravotní problém zastavit. 

Mylné představy o řídnutí vlasů 

  • Masírování pokožky hlavy přírodními oleji vyléčí oslabené vlasy a zabrání jejich vypadávání.
  • Stačí si oholit hlavu a vyrostou nové, silnější vlasy.
  • Dělání stojky na hlavě podporuje růst vlasů.
  • Existují zázračné léky, které zaručí růst nových, hustších vlasů.

Nic z výše uvedených tvrzení není vědecky podloženo, a proto je lze považovat za mylné způsoby, jak zakročit proti řídnutí a vypadávání vlasů.

Účinné způsoby, jak předejít řídnutí vlasů

V návaznosti na příčiny vypadávání a řídnutí vlasů je dobré začít od sebe a zkusit změnit každodenní zvyklosti. Pokud si uvědomujeme, že žijeme pod neustálým stresem, v důsledku čehož jsme unaveni, podráždění a nestíháme pravidelně a zdravě jíst, začněme s tím, že se pokusíme o změnu životního stylu. Vnést do života více pohody a relaxu za pomoci cvičení, dobré hudby či správného dýchání není tak náročné, jak se může zdát. Chce to jen odhodlání a zvyk. V rámci relaxace je skvělá masáž pokožky hlavy, která je nejen příjemná, ale pomáhá také prokrvit pokožku.

Pravidelné doplňování vitamínů

Jezte co nejvíce čerstvé zeleniny a ovoce, naopak rafinovaným cukrům a nezdravým tukům je lepší se vyhýbat. Spolu s pravidelným doplňováním vitamínů skupiny B, antioxidanty a omega-3 mastnými kyselinami, selenem, zinkem a železem dopřejete vlasům vše, co potřebují. 

Správný pitný režim

V neposlední řadě je nutno sledovat svůj pitný režim. Lidé, kteří pijí málo, respektive nevhodné nápoje, mají sklon ke zvýšenému vypadávání a řídnutí vlasů – především v oblasti koutů. Doporučujeme pít čistou vodu v kombinaci s bylinkovými čaji – výborný je heřmánkový, kopřivový
a měsíčkový čaj.

Jemný kartáč na vlasy

Nesmíme zapomínat ani na speciální domácí péči o vlasy, která je nedráždí a usnadňuje česání. Kartáče s přírodními štětinami jsou extra jemné a bez bolesti pročešou i vlhké vlasy. Pokud jde o účesy, noste rozpuštěné vlasy vždy, když se dá, respektive se vyhněte silné gumičce a příliš upnutým sponám. Pozor i na časté barvení vlasů, to vlasům a jejich hustotě vůbec neprospívá. 

Kosmetické produkty s účinnými látkami pro růst vlasů

Předcházet vypadávání a řídnutí vlasů pomůže ženám i kvalitní přírodní kosmetika bez obsahu škodlivin a umělých barviv. K dispozici jsou masky a účinná séra s obsahem účinných látek jako bambucké máslo a rozmarýn pro podporu růstu vlasů i regenerační šampony s keratinem na řídké
a poškozené vlasy.