Příčiny řídnutí vlasů a způsoby, jak mu předcházet

Příčiny řídnutí vlasů a způsoby, jak mu předcházet

Důvodů, proč dochází k vypadávání a řídnutí vlasů, je mnoho. Nejčastěji je za tím stres, špatná životospráva, hormonální nerovnováha, rozličná onemocnění, genetické predispozice a nedostatek vlasových vitamínů a živin.

Jak se vypořádat s řídnutím vlasů a naučit se mu účinně předcházet? Existují způsoby, jak zabránit vypadávání vlasů? 

Důvody řídnutí vlasů

Vlasy vypadávají a řídnou ženám i mužům bez rozdílu. Zda jde o závažnější problém, signalizuje to, v jakém množství a kdy dochází k řídnutí vlasů. Běžně nám při česání nebo stahování gumičky z vlasů vypadne pár vlasů – průměrně je to denně do 200 vlasů. Ženám vlasy ve větší míře vypadávají a řídnou i z důvodu hormonálních změn, zejména po porodu.

Větší vypadávání a řídnutí vlasů u žen může způsobovat nošení neprodyšné pokrývky hlavy, časté mytí a fénování vlasů, používání nevhodných kosmetických přípravků, ondulace a barvení vlasů. Občas je ale za řídnutím vlasů víc – jde o jeden ze symptomů zdravotního problému, o kterém často ani nevíme. Toto jsou nejčastější příčiny řídnutí vlasů:

Dopady stresu na zdraví vlasů

Stres je strašákem moderní doby a zapříčiňuje mnoho zdravotních komplikací. Je to ovlivněno zvýšenou produkcí volných radikálů, které napadají a oslabují vlasové cibulky, což vede k řídnutí vlasů u mužů i žen. 

Nevhodný účes škodí vlasům 

Nepřiměřené vypadávání vlasů a jejich řídnutí způsobují i nevhodné účesy, rizikové jsou zejména pevné drdoly a copy příliš stažené silnými gumičkami a sponkami. 

Strava a řídnutí vlasů

Nevhodný životní styl, především nesprávné stravovací návyky, jsou častou příčinou řídnutí vlasů. Důvodem jsou chybějící živiny a vitamíny, které posilují vlasové vlákno. V pestré stravě by neměly chybět ani bílkoviny, které významným způsobem ovlivňují růst, tloušťku a vypadávání vlasů. 

Vliv hubnutí na řídnutí vlasů

Neúměrné hubnutí a držení redukčních diet tělu a vlasům nepomáhá. Přísná hladovka či půst bez odborného dohledu jsou skutečně velmi rizikové a obvykle vedou spíše ke zdravotním obtížím než k požadovanému trvalému úbytku hmotnosti. K jedné z nežádoucích reakcí organismu na stres, kterým pro něj dieta bez pochyb je, patří také větší vypadávání a řídnutí vlasů.

Alopecie – zdravotní příčina řídnutí vlasů 

Alopecie je specifické autoimunitní onemocnění, které zapříčiňuje vypadávání vlasů u mužů a žen. Často se jedná o dědičnou nemoc, avšak vyvolat ji může i velký stres, hormonální nerovnováha a špatné stravovací návyky. Pro toto onemocnění je typické vypadávání vlasů v chomáčích, vznik pleše u mužů a v extrémním případě vede až k úplné ztrátě vlasů. Alopecie vyžaduje lékařský dohled a vhodně nastavenou léčbu.

Efektivní způsoby, jak předcházet řídnutí vlasů

V návaznosti na příčiny vypadávání a řídnutí vlasů je dobré začít od sebe a zkusit změnit každodenní zvyklosti. Pokud si uvědomujeme, že žijeme pod neustálým stresem, v důsledku čehož jsme unaveni, podráždění a nestíháme pravidelně a zdravě jíst, začněme s tím, že se pokusíme o změnu životního stylu. Vnést do života více pohody a odpočinku za pomoci cvičení, dobré hudby či správného dýchání není tak náročné, jak se může zdát. Chce to jen odhodlání a zvyk. V rámci relaxace je skvělá masáž pokožky hlavy, která je nejen příjemná, ale pomáhá také prokrvit pokožku.

Nutná je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny, naopak nezdravým cukrům a tukům je lepší se vyhýbat. Spolu s pravidelným doplňováním vitamínů skupiny B, antioxidanty a omega-3 mastnými kyselinami, selenem, zinkem a železem dopřejeme vlasům vše, co potřebují.

Předcházet vypadávání a řídnutí vlasů pomůže také kvalitní přírodní kosmetika bez obsahu škodlivin a umělých barviv. K dispozici jsou speciální vlasové přípravky s obsahem účinných látek jako kofein či chinin na podporu růstu vlasů a proti jejich řídnutí a vypadávání.

V neposlední řadě je nutno sledovat svůj pitný režim. Lidé, kteří pijí málo, respektive nevhodné nápoje, mají sklon ke zvýšenému vypadávání a řídnutí vlasů – především v oblasti koutů. Doporučujeme pít čistou vodu v kombinaci s bylinkovými čaji – výborný je heřmánkový, kopřivový nebo měsíčkový čaj.

K výživě vlasů a pokožky hlavy zevnitř je velmi vhodný speciální kartáč na vlasy, který je nedráždí
a usnadňuje česání. Skvělé jsou extra jemné kartáče s přírodními štětinami, které pročešou bez bolesti i vlhké vlasy. Pokud jde o účesy, noste rozpuštěné vlasy vždy, když je to možné, respektive se vyhněte silné gumičce a příliš upnutým sponám. Pozor i na časté barvení, to vlasům a jejich hustotě vůbec neprospívá.