Slabé vlasy bez života? Zkus doplnit zinek!

Slabé vlasy bez života? Zkus doplnit zinek!

Vaše vlasy jsou mdlé a slabé, jakoby zcela bez života? Lámou se vám nehty a kvalita pokožky také za mnoho nestojí? Zkuste zařadit do jídelníčku zinek. 

Zinek je klíčovým prvkem pro zdraví a krásu vlasů. Abychom zajistili jeho dostatečný přísun do organizmu, je důležité dbát na vyváženou stravu bohatou na zdroje zinku, případně pravidelně užívat kvalitní výživové doplňky se zinkem. Ve vlasové kosmetice hledejte produkty obsahující zinek, které vám pomohou udržet vlasy silné, zdravé a krásné.

Zinek a jeho význam pro zdraví vlasů

Zinek je esenciální minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha biochemických procesech v lidském těle. Jeho význam pro zdraví vlasů je často podceňován, a to navzdory faktu, že zinek je nezbytnou složkou pro růst, regeneraci a udržení zdravé kvality vlasů.

Zinek je důležitý pro syntézu proteinů a buněčný růst, což jsou základní procesy probíhající při tvorbě nových vlasů. Rovněž podporuje produkci kolagenu, který ovlivňuje pevnost a pružnost vlasových vláken. Kolagen tvoří základní strukturu vlasového stvolu a jeho nedostatek může vést k lámavosti a poškození vlasů.

Zinek má také protizánětlivé účinky, které napomáhají udržovat zdravou pokožku hlavy. Zánět pokožky hlavy může být způsoben různými faktory – infekce, alergie nebo podráždění vyvolané chemickými látkami ve vlasových produktech. Právě zinek pomáhá regulovat produkci mazu, což je přirozený olej produkovaný žlázami v pokožce hlavy. Nadměrná tvorba mazu může vést k ucpávání vlasových folikulů a vyvolat v těle zánět, což často vede až k vypadávání vlasů.

„Když zinek zařadíte do svého jídelníčku, kromě toho, že se vám zlepší kvalita pleti, nehtů
a vlasů, posílíte si také imunitu.“

Projevy nedostatku zinku

Nedostatek zinku v organismu může mít negativní dopad na zdraví vlasů. Projevuje se to nejčastěji následujícími příznaky:

  • ztráta vlasů – nedostatek zinku vede k nadměrnému vypadávání vlasů, nejednou dokonce
    k alopecii, což je úplná ztráta vlasů na některých částech pokožky,
  • slabé a lámavé vlasy – vlasy bez dostatku zinku jsou jemné a křehké, v důsledku čehož se snadněji lámou a poškozují,
  • zpomalený růst vlasů – nedostatek zinku má často za následek zpomalení růstu vlasů a vede k jejich řídnutí,
  • suchá a podrážděná pokožka hlavy – zinek je důležitý pro zdraví pokožky hlavy a jeho absence v těle může být důvodem suché, šupinaté a podrážděné pokožky hlavy.

Pokud zaregistrujete některý z těchto projevů, je důležité konzultovat své problémy s lékařem nebo dermatologem, který nastaví vhodnou léčbu, popřípadě vám doporučí doplňky stravy se zinkem na vlasy.

Věčně mladé a krásné se zinkem

Zinek podle mnoha odborníků předchází stárnutí pleti a chrání pokožku před UV zářením. Zinková mast dokáže pomoci v boji proti akné a dalším nedokonalostem pleti. Je účinný při hojení ran a při ošetření podrážděných míst na suché pokožce. Skvěle působí na opary a opruzeniny. Když zinek zařadíte do svého jídelníčku, kromě toho, že se vám zlepší kvalita pleti, nehtů a vlasů, posílíte si jím také imunitu. Rovněž přispívá k plodnosti a správné reprodukční schopnosti mužů a účinně chrání buňky před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály.

Velké množství zinku tělu škodí

Zinek přispívá k udržení a regulaci hladiny hormonů, ale všeho moc škodí. Při nadužívání může přebytek tohoto minerálu narušit vstřebávání železa a hořčíku a podpořit produkci testosteronu, což vede k řídnutí a vypadávání vlasů. Objevit se mohou také bolesti hlavy, oslabení imunity či pocity na zvracení. Proto je důležité dodržovat doporučenou denní dávku zinku v rozmezí od 15 do 30 mg. 

Přirozené zdroje zinku na vlasy

Aby bylo tělu možné zajistit dostatečný přísun zinku pro zdravé a krásné vlasy, je nutno zařadit do pravidelné stravy potraviny bohaté na tento minerál. Mezi ně patří červené maso, drůbež, ryby, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semena. Pro ty, kteří mají potíže se získáním dostatečného množství zinku ze stravy, mohou být prospěšné přírodní doplňky se zinkem. Je však důležité konzultovat jejich požívání s odborníkem, protože, jak již bylo zmíněno, nadměrný přísun zinku může být pro tělo škodlivý.