Krásné a voňavé vlasy bez kompromisů: Mytí vlasů od A po Z

Krásné a voňavé vlasy bez kompromisů: Mytí vlasů od A po Z

Mytí vlasů – pro někoho hotová věda. Jak často a s jakými přípravky to dělat, aby vlasy netrpěly a byly vyživeny od kořínků po konečky? Ovládáte základní triky pro krásné a dokonale vyživené vlasy? Ničeho se nebojte, všechno vám prozradíme. 

Pravidelné mytí vlasů

V první řadě je důležité si ujasnit, že každý typ vlasů vyžaduje trochu jinou péči. Ti, které trápí rychle se mastící vlasy, a také všichni, kteří s oblibou používají různé stylingové přípravky na úpravu vlasů, by si měli vlasy mýt nejčastěji, možná i každý druhý den.

Lidé se suchými vlasy si vlasy nemusí mýt tak často a docela postačí dvakrát až třikrát týdně. Liší se také péče o kadeřavou hřívu, případně melírované vlasy. V daném případě se doporučuje mýt je maximálně jednou za týden.

V zásadě platí, že odpověď na otázku, jak často si mýt vlasy, neexistuje. Zatímco pro někoho je mytí vlasů součástí každodenní hygieny, jiní lidé si na to nepotrpí a myjí si je velmi nepravidelně.

Kdy je čas umýt vlasy?

Vhodný čas na mytí vlasů je tehdy, když se začnou mastit, respektive vnímáme, že vlasy jsou špinavé či lupinaté. Jelikož však má každý z nás jiný typ vlasů, je obtížné to zobecňovat. Některé základní projevy, že už je čas sáhnout po šamponu, však přece jen existují. Vlasy si ihned umyjte, když:

  • vypadají na pohled mastné a špinavé,
  • na pokožce hlavy je vidět stopy vlasových přípravků,
  • jsou docela bez lesku.

Výběr šamponu na vlasy

Šampon si volíme podle vlasového problému, respektive typu vlasu a účinků, kterých chceme umytím vlasů docílit. Suché vlasy, kterým chybí lesk, si logicky žádají jiné přípravky než jemné vlasy bez objemu. A mastných vlasů s lupy se zbavíme pouze při pravidelném používání vhodných produktů proti mastnotě. 

Vlasoví experti radí, abychom šampony pravidelně střídali. A to nejen, co se týká jejich účinků, ale také v rámci ročních období. Jinak se totiž o vlasy staráme v zimě a jinak v létě. Během chladných měsíců potřebují vlasy dostatek hydratace a výživy, zatímco v horkých letních dnech si zaslouží vlasové přípravky s UV ochranou a proti vysušování.

Je kondicionér na vlasy nutnost?

Mnoho z nás stále nepovažuje kondicionér za nezbytnou součást vlasové hygieny a je spíše velmi nepravidelným doplňkem v péči o vlasy. Přitom všechny delší vlasy bez ohledu na typ si zaslouží, aby byl kondicionér spolu s šamponem a vlasovou maskou běžnou součástí vaší výbavy. Kondicionér totiž vlasy nejen chrání, uhladí a přirozeně je hydratuje, ale dodává jim také lesk. Nejlepší je zvolit si kondicionér téže značky jako šampon, který běžně používáte.

Množství a aplikace šamponu a kondicionéru na vlasy

Nezapomeňte, že jak u šampónů, tak u kondicionérů platí, že méně je více. Přílišné množství vlasových přípravků vlasy zbytečně zatěžuje a mastí, a tak se zbytečně ztrácí efekt umytých vlasů.

Důležitá je také správná aplikace přípravků na vlasy. Po umytí vlasy citlivě zbavte vody, žádné drsné ždímání či okamžité česání se nedoporučuje. Myslete i na to, že zatímco šampon nanášíme až k pokožce hlavy, kondicionér se aplikuje pouze po délce vlasů, nikdy ne ke kořínkům! Možné je jej do vlasů i jemně včesat přiměřeným hřebenem s dlouhými zuby. Vždy důsledně dodržujte délku působení přípravků a pečlivě je opláchněte. 

Nejčastější chyby při mytí vlasů

Ani ty nejdražší vlasové přípravky nám nezaručí krásné zdravé vlasy, pokud jim kromě dostatečné výživy zevnitř nedopřejeme dobrou péči. Toto jsou nejčastější chyby, které při mytí vlasů děláme:

Příliš mnoho šamponu na vlasy

Množství šamponu i kondicionéru by mělo být o velikosti čajové lžičky. Pravdou ovšem je, že málokdo si to hlídá. Ve výsledku pak šampon pouze steče po vlasech a efekt umytí se ztrácí. Správně byste si měli přípravek napěnit v rukou a následně si jej nanést zejména ke kořínkům a na pokožku hlavy.

Nedostatečně opláchnuté vlasy

Oplachování vlasů byste se měli věnovat v průměru třikrát déle než nanášení přípravku. Jen tak vlasy stoprocentně zbavíte všech nečistot a zbytků šamponu. Jinak hrozí, že se vlasy budou brzy mastit a bude nutné jejich časté mytí.

Špatná péče o mokré vlasy

Vlasy po umytí nedrhněte, ale jemně je zabalte do ručníku a dejte tomu čas. Také je nestahujte do copů a drdolů, dokud nejsou vyschlé. Stejně tak je nečešte – pročesat je můžete pouze hřebenem s velkými mezerami, případně kartáčem s přírodními štětinkami.

Triky pro profesionální mytí vlasů

Zkuste si vlasy před šamponováním opláchnout teplou vodou. Pomáhá to vlasům účinněji a rychleji se zbavit nečistot a zbytků kosmetiky. 

Zapamatujte si, že čisté vlasy jsou na dotek drsné a při promnutí v ruce drhnou. I při aplikaci kondicionéru si hlídejte dobu působení. Chcete-li jeho účinek maximalizovat, nechte chvíli vlasy s kondicionérem zavinuté do nahřátého ručníku.