Roztřepené konečky jako noční můra všech žen! Co s nimi?

Roztřepené konečky jako noční můra všech žen! Co s nimi?

Někdy je za tím nedostatek vitamínů, jindy je problémem nesprávná vlasová péče.

 

Jak je to s vámi, co chybí vašim vlasům, že se třepí a lámou? Spolu to jednou provždy vyřešíme a zbavíme vás tohoto problému.

 

Roztřepené a polámané vlasové konečky

Roztřepené konečky nejčastěji trápí dlouhé vlasy, přičemž jde o problém s rozdělenou, respektive roztřepenou koncovou částí vlasu. K tomuto jevu dochází v momentě, kdy je vlasová kutikula poškozena a nedokáže kůru vlasu dostatečně obalit. Vlasy jsou následně slabší, jemnější a může dojít k jejich rychlejšímu poškození a roztřepení.

 

Standardně převládá názor, že se třepí jen konečky vlasů, ale faktem je, že vlasy se mohou lámat a třepit kdekoli po délce. Takto zničené vlasy jsou drsnější, bez lesku a vitality, jsou již na pohled bez života a vidět, že jim chybí cenné živiny pro posílení vlasové struktury. A také je velmi náročné je upravit.

 

Typy třepení vlasů

Známe několik druhů roztřepených vlasových konečků. Každý typ má vlastní příčinu vzniku ai zde platí, že za vším je v první řadě vlasová péče, která dokáže zázraky, ale také vyrobit pořádný vlasový problém.

 

4 hlavní typy roztřepených konečků vlasů:

  • Rozvětvení je nejčastějším způsobem třepení vlasů. Jedná se o případ, kdy konec vlasů připomíná rozvětvený strom. Kůra vlasu je většinou neporušená, ale dochází k rozdělení vlasu. Poškození tohoto typu pomůže zvrátit dostatečná vlasová hydratace a regenerace.
  • Vidlička je způsob poškození vlasu, při kterém se vlas rozštěpí na tři části. Jedná se o větší narušení vlasové struktury, na které však zabírá pravidelná výživa v podobě obnovující masky.
  • Stromeček je poškození velké části vlasu, nejen konečků. Dochází při něm k oddělení vrstev vlasu z kůry, výsledkem čehož je zničen roztřepený vzhled vlasů. Tady zabere jen odstřihnutí všech zničených částí, jinak hrozí další šíření po celé délce vlasů.
  • Svíčka je ztenčení vlasů směrem ke konečkům. Jedná se o rozsáhlé poškození vnější části kutikuly, přičemž opět zabírá pouze ustřihnout poškozené vlasy.

 

Příčiny roztřepení a lámání vlasů

Nejběžnějším důvodem, proč se vlasy štěpí a lámou, je jejich mechanické poškození. Způsobujeme si ho my, a to nepřiměřeným sušením, necitlivým česáním a úpravami, které vlasy vysušují a lámou. Nejvíce vlasům škodí sušení jak drsnými ručníky, tak i časté fénování. Dále se vyhněte česání mokrých vlasů a každodennímu žehlení a kulmování vlasů.

 

Vlasy se poškozují také chemickými úpravami jako je trvalá ondulace, produkty pro barvení a rovnání vlasů a různé agresivní výrobky, kterými vlasy zatěžujeme. Je velmi důležité vybírat přípravky podle typu vlasů, jinak jim zbytečně škodíme. V neposlední řadě vlasům škodí a namáhá je sluneční záření a znečištěné životní prostředí. Pozor i na silný vítr a moře, ty vlasům také nedělají dobře a moc je vysušují.

 

Rady a tipy proti třepení a lámání vlasů

Obvykle stačí již několik malých změn, které vedou k výraznému zlepšení stavu vašich vlasů. Zejména v rámci prevence je nejdůležitější správná vlasová péče, kterou předejdeme rozličným vlasovým problémům.

 

Toto dělejte pro krásné zdravé vlasy:

 

  • Používejte přírodní vlasové produkty určené pro výživu a posílení vlasové struktury. Vhodně zvolené šampony, kondicionéry a balzámy dokáží předejít třepení konečků a pomáhají vlasy zvláčnit a hydratovat.
  • Mějte na paměti, že vlasy si zaslouží jemné zacházení. Nečešte si mokré vlasy, ani si je stále nevypínejte do drdolů – nevhodně zvolené gumičky, jakož i jiné ozdoby do vlasů je poškozují a lámou.
  • Vlasy si po umytí neždímejte, nekruťte a ani je nedrhněte silně ručníkem.
  • Vždy, když je to možné, nechte vlasy volně vyschnout. Jakékoliv fénování, žehlení a jiné zásahy vlasům škodí, zejména jsou-li prováděny na denní bázi.
  • Pozor na nešetrné česání – sáhněte po kartáčích s přírodními štětinami.
  • Pravidelné zastřihování vlasů je nutná rutina, na kterou nezapomínejte.
  • Doplňování vitamínů a minerálů zvenčí i zevnitř je alfou a omegou krásných vlasů. Užívejte účinné vlasové výživové doplňky pro růst, hustotu vlasů a proti jejich vypadávání.