Zamotané vlasy: Češete si je správně?

Zamotané vlasy: Češete si je správně?

Česání dlouhých vlasů umí nadělat velké problémy. Zejména husté vlasy, případně kadeře, mají sklon se zamotávat, což vede k obrovským obtížím při úpravě vlasů.

Jak rozčesat zamotané vlasy, abyste si neuškodili? Prozradíme vám správný postup a techniky, jak na to, ať jsou vaše vlasy dokonale rozčesané a bez poškození.

Správná výživa vlasů

Prvním krokem ke krásným a nezamotaným vlasům je kvalitní péče. Správná kosmetika, oleje, séra a kondicionéry vhodné pro váš typ vlasů jsou základem, který nelze vynechávat. Dobře vyživené vlasy jsou hydratované a platí, že takové vlasy se méně zamotávají a jsou pevnější.

Kvalitní šampon jako základ

Alfou a omegou dobré vlasové péče, kterou předcházíme vzniku uzlů, je vhodný výběr šamponu. Skutečně není jedno, po jakém přípravku sáhnete. Z toho důvodu si dejte velmi záležet, abyste si vybrali takový produkt, který vlasům neškodí, nezatěžuje je a přesně se hodí pro váš typ vlasů. Jemné vlasy si žádají jiné šampony než vlasy husté nebo vlnité.

Také si všímejte složení šamponu a pokud můžete, sáhněte po přírodní alternativě, která je nejvíce šetrná k vašim vlasům. 

Myslete však na to, že nestačí jen dobrý šampon. Důležité je nanést na vlasy po umytí kondicionér a později si do vlasů vetřít i vyživující přírodní olej, který usnadňuje jejich rozčesávání. 

Kondicionér jako nutná součást vlasové péče

Šampon vlasy očistí od nečistot, šampony na mastné vlasy je i spolehlivě odmastí. Kondicionér následně vlasy vyživí a dodá jim lesk či pevnost.

K dispozici jsou také speciální přípravky, které vlasy nejen posílí a hydratují, ale jsou také prevencí před zamotáváním – zajistí vám snadné rozčesávání. Efekt nemotajících se vlasů ještě znásobíte, pokud kondicionér nanesete po celé délce vlasů a několikrát je jemně pročešete.

Extra výživa pro vaše vlasy

Jistě se shodneme na tom, že vlasy si zaslouží naši maximální pozornost. A k tomu patří čas od času použít více než jen šampon a kondicionér. Dostupná jsou rozmanitá séra a vlasové masky, které vlasy vyživí po celé délce, avšak pronikají i do vlasové pokožky a chrání vlas od kořínků po konečky.

Stačí, když si hloubkovou vlasovou kúru dopřejete jednou za týden a výsledek v podobě jemných, lehce rozčesatelných vlásků se zaručeně dostaví. 

Správný výběr hřebenu a kartáče

Umyté vlasy si nikdy nečešte. A pokud nemusíte, ani je příliš nefénujte. Nejlepší je přirozené vysušení bez vnějších zásahů. Pamatujte, že mokré vlasy jsou křehké a náchylné k lámání. Jejich česáním si tedy více uškodíte, než pomůžete.

Vysušené vlasy si nejprve přejeďte prsty, ať od sebe oddělíte několik pramenů. Teprve pak přejděte k česání kvalitním hřebenem, případně dobrým kartáčem, který vlasy nijak nepoškozuje a nezamotává.

Postup při česání zamotaných vlasů

Pokud se vám vlasy přes veškeré snahy přece jen zamotaly, nezoufejte. Je několik základních pravidel, jak správně česat zamotané vlasy. Pokud je budete rozčesávat od pramínků, obvykle se zamotají ještě více a hřeben se po chvíli zasekne. Je proto lepší začít s česáním zamotaných vlasů od konečků. Prameny vlasů držte rukou a češte, dokud vlasy nejsou rozčesané. Takto postupujte výše a výše, až dojdete ke kořínkům. 

Velmi důležité je, kam směřuje štětina kartáče. Zapamatujte si, že je snazší česat vlasy podél kartáče, protože štětiny jsou v tomto směru uspořádány rovnoměrně. Pokud jde o vyčesávání zauzlených vlasů, vždy se snažte česat vlasy pouze několika řadami štětin na špičce kartáče, ne celým kartáčem.

V zásadě platí, že neexistují vlasy, které by se nedaly rozčesat. Je to jen špatná metoda česání.