8 účinných způsobů, jak posílit imunitu

8 účinných způsobů, jak posílit imunitu

Mít dobrou imunitu, to je základ, chceme-li být zdraví a odolní. Imunita nás chrání před viry
a pomáhá zdolat nemoci snáze a rychleji. Pokud je však imunita oslabena, neznamená to jen častější výskyt infekcí a zánětů. Jedná se o komplexní systém, který ovlivňuje celkovou obranyschopnost a ochranu organismu.

Jak jste na tom s imunitou? Nemoci se vám vyhýbají obloukem, nebo jste často nachlazení a neumíte si s tím poradit? Víte, co je dobré pro imunitu?

Co je imunita?

Imunita je ucelený obranný systém lidského těla, jehož cílem je vytvářet vnitřní a vnější ochranu před viry, bakteriemi a jinými patogeny, které jsou všude kolem nás a způsobují nemoci. Pro její lepší fungování je důležité, aby ji nic neoslabovalo, jinak jsme mnohem náchylnější k různým onemocněním a nákazám. K oslabení imunity dochází nejčastěji z důvodu vyčerpanosti a pod vlivem stresu. Škodí nám také opakované nemoci a užívání antibiotik. V takovém případě pomáhá podporovat imunitu, a to pravidelnými dávkami vitamínů a minerálů, správnou stravou k posílení imunity a změnou životního stylu. Jak lze ještě posílit imunitní systém?

Tipy na posílení imunity

Střevní mikroflóra pro dobrou imunitu

Imunita úzce souvisí se střevní mikroflórou. Jelikož ve střevech probíhá většina imunitních procesů, jakož i produkce antimikrobiálních proteinů, vyskytuje se zde až 70 % imunitních buněk. Nacházejí se zde miliony bakterií, hub, parazitů a virů, které v těle zdravého jedince spolu existují v dokonalé symbióze. Více než 95 % z nich je pro naše tělo prospěšných, přičemž podporují imunitní systém a chrání nás před vznikem infekcí. Problém nastává v momentě narušení této rovnováhy, nejčastěji v důsledku vnějších aspektů – nedostatek vlákniny, nezdravá strava, časté užívání antibiotik. Tehdy je nejvyšší čas doplnit si probiotika a prebiotika, ať už konzumací kefíru, jogurtů s probiotickou kulturou, případně jsou dostupné i výživové doplňky pro podporu imunity u dospělých s obsahem cenných bifidobakterií a laktobacilů.

Čisté ruce jako základ imunity

Dodržování hygieny je základem dobré imunity. Používejte mýdlo a čistou tekoucí vodu vždy, když se vrátíte zvenčí, případně sáhněte po dezinfekci s obsahem minimálně 60procentního alkoholu, kterou mějte stále na dosah. Ruce si umývejte vždy minimálně 20 vteřin, a to nejen na povrchu
a dlaních, ale opravdu velmi důkladně.

Kvalitní spánek pro podporu imunity

Studie ukazují, že kvalita spánku velmi ovlivňuje obranyschopnost našeho organismu. U lidí, kteří denně spí méně než šest hodin, respektive je jejich spánek přerušován, byly zjištěny nežádoucí změny genů. Pod vlivem těchto změn následně dochází k poškozování imunitního systému, který je oslaben
a tím pádem i snáze napadnutelný.

Odbourejte stres a posilte si imunitu

Dlouhodobý stres ničí naše psychické i fyzické zdraví a působí také na imunitu. Pod jeho vlivem se organismus nestíhá dostatečně rychle regenerovat, což způsobuje, že jsme náchylnější k napadení rozličnými chorobami a poruchami. Stres prokazatelně snižuje množství bílých krvinek (lymfocytů) v těle. Ty plní důležitou roli – bojují proti infekcím. Čím je lymfocytů v těle méně, tím je pravděpodobnější ohrožení viry (rýma, opary), jakož i jinými onemocněními. 

Jak tedy bojovat proti stresu? Každému vyhovuje něco jiného, ale v zásadě platí – naučte se relaxovat a osvojte si základy psychohygieny. Důležité je umět vypnout a odlehčit svoji mysl. Energii vám dobije pobyt venku či dobrá kniha. Pokročilejší umí relaxovat také prostřednictvím meditace nebo dechového cvičení.

Pohybem k lepší imunitě

Jednoduchým, avšak velmi efektivním způsobem, jak posílit obranný systém těla, je pohyb. Zmírňuje se tím napětí, stres a snižuje se pravděpodobnost výskytu srdečních chorob, osteoporózy nebo onkologického onemocnění. Stačí si každý den zacvičit alespoň 30 minut, přičemž se počítá opravdu jakýkoli pohyb. Vítán je běh, plavání či jízda na kole. Nebo raději chodíte na dlouhé procházky? Je jen na vás, jakým pohybem posílíte váš organizmus. Dobrá nálada i lepší imunita budou vaší zaručenou odměnou. 

Hydratace a imunita

Lidské tělo tvoří převážně voda. Ovlivňuje správné fungování všech důležitých orgánů a procesů, tedy i imunitní systém. Dostatečné množství vody je zapotřebí pro plynulý pohyb lymfy (lymfatický systém) – tekutiny v oběhovém systému, která v těle distribuuje cenné imunitní buňky. 

Pravidelné doplňování tekutin je nutné za všech okolností, nejen během sportu či při jiné fyzické aktivitě. Vodu z těla ztrácíme prakticky neustále – při močení či dýchání, a proto je pro stoprocentní fungování imunity nutné, abychom nebyli dehydrováni. 

Vitamíny na imunitu

Volbou číslo jedna je vitamín C, který má antioxidační účinky a chrání buňky před volnými radikály. Podporuje tvorbu bílých krvinek a jeho příjem se doporučuje zvýšit i v období nadměrné psychické nebo fyzické námahy. Jelikož si jej naše tělo neumí uložit a čerpat ze zásob, je nutné doplňovat jej pravidelně, a to ve formě potravin, které jej obsahují, ale i přírodních výživových doplňků. Kromě céčka jsou pro imunitu důležité vitamíny A, B6 a E. Nezapomeňte ani na železo, zinek, měď a selen.

Zařaďte do jídelníčku zdravé potraviny pro posílení imunity, které mají vysoký obsah vitamínů
a nastartují váš imunitní systém. Patří sem ovoce (citron, pomeranč, grapefruit, mandarinky, jablka, jahody, kiwi), zelenina (česnek, chřest, rajčata, cibule, ředkvička, špenát, brokolice, kapusta, květák, rukola, kysané zelí), luštěniny (fazole, čočka, sója, hrách), bylinky (petrželka, kopr, pažitka), hlíva ústřičná, červené a libové maso, všechny druhy ryb, med, ořechy, ovesné vločky, bez, šípky, kopřiva, koření (zázvor, skořice, kurkuma), hořká čokoláda a červené víno jako cenný zdroj antioxidantů.

Zdravý životní styl jako základ dobré imunity

Univerzální rada na závěr zní: Žijte nejzdravěji, jak dokážete. Zbavte se všech zlozvyků, které vám
i vaší imunitě škodí, a buďte zdravější. Přestaňte kouřit, omezte alkohol i nezdravé potraviny
a výsledky v podobě silnější imunity a menší nemocnosti se brzy dostaví.