Nemůžu usnout! Jak se vyhnout nespavosti?

Nemůžu usnout! Jak se vyhnout nespavosti?

Trápí vás špatný, přerušovaný spánek nebo se probouzíte příliš brzy? Těžko usínáte, budíte se
s východem slunce a nedokážete znovu usnout? Nepotěšíme vás, zřejmě trpíte nespavostí.
 

Co způsobuje poruchy spánku a proč je to velký problém moderní doby? Dá se s tím něco dělat
a znovu dobře spát?

Nespavost jako problém současnosti

 Výzkumy hovoří jasně – nespavostí trpí stále více lidí na celém světě. K nejčastějším důsledkům zhoršeného spánku se řadí oslabená imunita a zdravotní potíže, chybí energie, zhoršuje se pracovní výkon – výrazně klesá nálada i kvalita života. 

Rizikem je, že lidé často podceňují symptomy tohoto onemocnění. Jsou přesvědčeni o tom, že jde o obyčejnou únavu, která časem pomine, a že všechno bude zase v pořádku. Insomnie – nespavost – je však závažné onemocnění, které výrazně narušuje celé naše fungování a nelze jej podceňovat. Bez kvalitního spánku se totiž nedá plnohodnotně žít.

Co je nespavost?

 Insomnie – nespavost je typ poruchy spánku. Je to nejběžnější forma spánkového problému, se kterou bojuje přibližně třetina světové dospělé populace. Odhaduje se, že až polovina těchto lidí má i jiné, často duševní zdravotní potíže.

Známe dva druhy nespavosti. Primární, kdy pociťujeme únavu, která nesouvisí s vedlejšími účinky zdravotního problému. A sekundární, která je způsobena jinými zdravotními komplikacemi, popřípadě jde o vedlejší účinek pravidelně užívaných léků.

Nespavost bývá krátkodobá, nebo chronická, která se opakuje. Mezi nejčastější projevy chronické nespavosti se řadí i problém s usínáním, časté probouzení během noci, buzení časně ráno, jakož i velká ospalost ráno a během dne. Logicky to ovlivňuje naši koncentraci, paměť, zvyšuje se podrážděnost, nervozita a často to vyústí až do deprese či apatie, tedy nechuti žít aktivně.

Příčiny a příznaky nespavosti

Pokud si i vy zase a znovu říkáte: „Já nemohu usnout!“, je čas začít to řešit. Nespavost bývá pro mnohé lidi primárním problémem, nicméně mnohem častěji je to spojeno s jinými stavy. Nejběžnějším spouštěčem je stres, velké životní změny, nemoc, deprese a úzkostné stavy. Popřípadě i kofein, alkohol a drogy mohou také výrazně měnit kvalitu našeho spánku.

Předpokládá se, že nespavost vzniká i jako následek rozrušení – i radostného, ​​přičemž právě strach/radost z něčeho, co nás čeká, může mít vliv na to, jak usnout.

 

O nespavosti, respektive častém přerušování spánku, vědí své i budoucí maminky, jež pociťují tlak dělohy na močový měchýř. To je nutí chodit častěji na toaletu, což velmi narušuje jejich noční spánek. Ani muži se nevyhnou spánkovému deficitu. V pozdějším věku je trápí problémy se zvětšenou prostatou, která má rovněž za následek časté noční buzení a nucení na toaletu. Pozor také na syndrom neklidných nohou, chronické bolesti nebo plicní onemocnění.

 

Samostatnou příčinou, proč lidé neumí spát, je jejich duševní zdraví. Stres a úzkost, jakož
i poruchy duševního zdraví (například bipolární porucha) jsou též důvodem, proč nemůžeme dobře spát.

Možnosti, jak řešit problémy se spánkem

 V první řadě je nutné zaměřit se na své návyky a je-li problém tady, zkusit je změnit. Základní rada většiny odborníků je, abychom chodili spát každý den přibližně ve stejnou dobu. Pomůže nepít alkohol a kávu několik hodin před spánkem, pravidelně se hýbat, nejíst pozdě večer a vyhýbat se silnému umělému světlu z obrazovek.

Je pravdou, že spánkové problémy jdou často ruku v ruce s psychickými poruchami (deprese, úzkost, mentální onemocnění), které je ještě zhoršují. Nedostatek spánku, ovšem i přesný opak (když spíme příliš často) se pojí s mnoha chronickými onemocněními, jako je cukrovka či srdeční potíže. Mnohdy nespavost signalizuje i neurologické problémy nebo Parkinsonovu chorobu.
V případě, že je příčinou nespavosti vážnější problém, je nutné navštívit lékaře a zkonzultovat
s ním váš zdravotní stav.