Stop lupům ve vlasech: Jak se jich nadobro zbavit?

Stop lupům ve vlasech: Jak se jich nadobro zbavit?

Lupy a mastné vlasy – problém, který trápí mnoho lidí. Jak se jich účinně zbavit a proč vůbec lupy na pokožce hlavy vznikají? 

Prozradíme vám několik šetrných způsobů, kterými docílíte krásných vlasů bez lupů jednou provždy.

Lupy ve vlasech

Lupy jsou drobné šupinky odumřelé pokožky hlavy, které se odlupují z důvodu zánětu kůže. Za běžných okolností se kůže odlupuje pomalu a nemá to žádný výrazný vliv na zdraví pokožky. Vznik lupů je obvykle signálem, že tělo trápí nějaké onemocnění, přičemž lupy ve vlasech jsou jen důsledkem. Případně je za jejich vznikem nezdravý životní styl. 

Lupy jsou nevzhledné a často je doprovází nepříjemné svědění, následné zarudnutí pokožky hlavy a zvýšené maštění vlasů.

Příčiny vzniku vlasových lupů

Jaké jsou příčiny vzniku lupů? Nejčastějším důvodem vzniku nevzhledných šupinek na pokožce hlavy je výskyt kvasinek, které se nacházejí také přirozeně ve zdravé pokožce. Pokud však dojde

k jejich přemnožení, vytváří se zánět. Ten se projevuje nadměrnou obnovou kůže, a tedy i lupy.

A proč se kvasinky dokážou rozmnožit a vytvářet na pokožce hlavy záněty? Důvodů může být několik:

  • Levná nebo nesprávná vlasová kosmetika.
  • Časté mytí, česání a úprava vlasů stylingovými přípravky.
  • Fénování vlasů horkým vzduchem.
  • Nadměrná psychická zátěž a stres.
  • Zdravotní komplikace, které ovlivňují stav pokožky (cukrovka, oslabená imunita, neurologické choroby).
  • Nesprávný životní styl – konzumace mastných jídel, sladkostí a alkoholu.
  • Onemocnění kůže – kožní dermatitida, seborea, akné.
  • Hormonální změny, které jsou doprovázeny zvýšeným pocením a vyšší produkcí kožního mazu. 

Suché a mastné lupy

Známe dva typy lupů – suché a mastné lupy. Suché lupy ve vlasech souvisí s nadměrnou obnovou kůže pod vlivem zánětu či teplotního šoku. Jedná se o bílé a suché šupiny, které se odlupují a padají. Suché lupy jsou často spojeny i s rychle se mastícími vlasy.

U mastných lupů jde obvykle o seboroickou dermatitidu. Poznáte to podle tvaru a velikosti lupů – jsou větší, mastné a nažloutlé. Mohou se vyskytovat i v obočí či vousech. Nejčastěji jimi trpí malé děti v kojeneckém věku bez rozdílu pohlaví, ale také dospívající a dospělí muži. Seboreu způsobuje genetická predispozice, ale také zvýšené hladiny testosteronu, nadbytek vitamínu A, nedostatek vitamínů B, neurologické poruchy, stres a osídlení pokožky hlavy kvasinkami.

Účinné způsoby, jak se zbavit lupů

Začněte správně zvoleným šamponem. Mytí vlasů opakujte v pravidelných dvoudenních intervalech, přičemž šampon do pokožky hlavy jen jemně vmasírujte a následně dobře vypláchněte. Pokud jsou vaše vlasy mastné již druhý den po umytí, můžete si je mýt i každý den.

Pamatujte, vlasy neoplachujte horkou vodou. A pokud to není nutné, nesušte je fénem. 

Stejně důležitá je i výživa vlasů zevnitř – zde pomohou přírodní vitamínové doplňky, které vlasy posílí a podpoří jejich zdravý vzhled.

Ověřené recepty proti lupům

Naše babičky neměly k dispozici tolik účinných profesionálních přípravků proti lupům, přesto si uměly pomoci. Recepty, které znaly, si můžete vyzkoušet i vy. Přírodní odvary z březové vody, kopřivy či heřmánku vám jistě nijak neuškodí, právě naopak. Případně vyzkoušejte roztok z naředěného jablečného octa s vodou v poměru 1:1 a radujte se z krásně posílených a vyživených vlasů bez lupů.