Ověřené rady pro domácí zesvětlení vlasů

Ověřené rady pro domácí zesvětlení vlasů

Snad každá žena někdy toužila po zesvětlení vlasů. Avšak tmavovlásky, ze kterých se staly blondýny, vědí, že daní za světlou barvu jsou častokrát zničené vlasy. Nikdy však není pozdě vyzkoušet přírodní způsoby zesvětlení vlasů. Existuje spousta receptů a tipů, které fungují dlouhá léta. A co je nejdůležitější – vlasům nijak neškodí. Vše v pohodlí domova, navíc mnohem levněji a dostupněji, než byste si představovaly. 

Zde naleznete vše důležité, co potřebujete vědět o domácím zesvětlení vlasů bez nežádoucích vedlejších efektů. 

Chemické zesvětlení vlasů 

Z drogerie si můžete domů přinést spoustu produktů na zesvětlení vlasů, které by vás měly dovést k vysněné světlé barvě vlasů. Naleznete mezi nimi zesvětlovače s peroxidem, které účinně odstraňují pigment z vlasů. Můžete najít i zesvětlující odstíny, které také odstraňují pigment, ale zároveň vlasům dodají novou, světlejší barvu. Oživit barvu dokážou i rozjasňující šampony, které z vlasů odstraní kromě špíny a zbytků stylingových přípravků i trochu barvy. Nezapomeňte po umytí vlasů vždy použít kondicionér, neboť tyto šampony vlasy vysušují.

O zesvětlení vlasů speciálními kosmetickými přípravky s chemickým složením lze mluvit jako o drastickém procesu, který vlasům výrazně škodí. Peroxidové zesvětlovače vlasy oslabují a ničí.

V důsledku silného působení chemikálií se otevírá vlasová kutikula a rozpouštějí se vlastní vlasové pigmenty. Výsledkem je trvalé a nezvratné odstranění původní barvy vlasů – vlas zůstává doslova bez barvy, silně narušený a slabý. V horším případě mohou nastat i alergické reakce pokožky hlavy na peroxidové odbarvovače.

Přírodní zesvětlovače na vlasy 

Ovlivněné touhou mít krásné světlé vlasy si častokrát neuvědomujeme, jak moc vlasy ničí neustálé barvení, zesvětlování a melírování. Naštěstí zesvětlení vlasů lze docílit i jinak – jemněji a ohleduplněji k vlasům i pokožce. Řešením jsou přírodní barvy na vlasy, případně domácí metody zesvětlení vlasů a samozřejmostí by mělo být také používání přírodní vyživující vlasové kosmetiky. Jen tak docílíme požadovaného výsledného efektu zesvětlení, který je sice delší a pracnější, avšak bez narušení kvality a zdraví vlasů

Zesvětlovače na přírodní bázi působí jemněji než umělé kosmetické alternativy a jejich výsledek je patrný již po několika aplikacích. Výsledný efekt je závislý na stávajícím barevném odstínu vlasů. Pokud jsme přirozeně blond nebo je původní barva v tmavých blond odstínech, zesvětlení bude přirozeně rychlejší a viditelnější než u tmavých odstínů.

Zesvětlení vlasů hennou 

A co přírodní barvení hennou? Ta bohužel vlasy nezesvětlí, protože nemá zesvětlující vlastnosti. Henna vlasy pouze ztmaví, jelikož dokáže obalit vlas a změnit jeho strukturu.

Jak zesvětlit tmavé vlasy na blond odstín 

Chcete se stát blondýnkou, ačkoli je vaše původní barva tmavě hnědá až černá? V takovém případě se s největší pravděpodobností neobejdete bez peroxidu vodíku, respektive bez odbarvovače. Domácí odbarvování je navíc při takové radikální změně více než nejisté a často i riskantní, neboť může dojít k poškození vlasů a velkému podráždění pokožky hlavy. Při domácím zesvětlování o mnoho odstínů hrozí efekt nehezké žluté barvy na vlasech, což rozhodně není žádoucí. 

Správným řešením je v tomto případě svěřit se do rukou odborníkům. V kadeřnictví používají šetrnější, ale stejně účinné přípravky. Zejména však přesně vědí, jak docílit postupnými a ohleduplnými kroky rapidního zesvětlení vlasů.

Zesvětlení vlasů s přírodními zázraky z kuchyně

Med a světlejší odstíny

Možná se budete divit, ale jedná se o skutečný skvost, vaše vlasy dokonale rozjasní a prosvětlí. Je to díky cukernatým enzymům. Ty mění glukózu a kyslík v peroxid vodíku. A právě med jej dokáže přirozeně konzervovat. Pokud se tedy odhodláte k domácímu odbarvování se sladkou příchutí, zkuste smíchat med s kondicionérem. Usnadní vám to nanášení. Doporučuje se vlasy do něčeho zabalit, aby mohly enzymy pracovat efektivněji. Pokud možno nechte směs působit celou noc, následně vlasy rovnoměrně opláchněte. Je to skutečně skvělý způsob, jak na počkání a bez chemické zátěže rozjasnit vlasy a také je o něco zesvětlit. Nádherný lesk vlasů bude příjemným bonusem. 

Skořice pro jemné zesvětlení vlasů

Oblíbené koření jako výborný rozjasňovač vlasů. Zejména hnědé vlasy krásně rozzáří a prosvětlí. Stačí smíchat mletou skořici s kondicionérem v poměru 1 : 1 a směs nanést do vlhkých vlasů. Nejlepší je nechat ji účinkovat alespoň několik hodin, ideálně přes noc. Následující ráno směs jen dobře umyjte šamponem a radujte se z krásně zesvětlených vlasů. A ta vůně, k nezaplacení!

Slaná voda pro světlé vlasy

Sůl rozpuštěná ve vodě je velmi jednoduchý a ověřený přírodní recept na světlejší vlasy. Stačí smíchat v poměru 1 díl soli na 5 dílů vody a roztok nanést na vlasy. Po 15 minutách působení vlasy opláchněte a umyjte vyživujícím šamponem.

Zesvětlující účinek kypřicího prášku

Kypřicí prášek je účinná první pomoc pro barvené vlasy. Odbarvené blondýny vědí, že i ta nejzářivější blond barva postupem času bledne, případně chytne nechtěný nažloutlý odstín. S tímto problémem si poradí obyčejný prášek na pečení. Dva sáčky kypřicího prášku rozpuštěné ve sklenici vody dokážou vlasy zbavit nánosů zbytků barvy. Směs naneste na vlasy, zabalte je do ručníku a nechte alespoň 20 minut působit. Následně vlasy omyjte šamponem. 

Kyselina citronová na vlasy

Citron je skvělý osvěžovač vlasů. Kyseliny, které citrony obsahují, otevírají vlasové vlákno
a rozkládají pigment. Nedoporučuje se však nanášet pouze čistou citronovou šťávu, mohlo by dojít
k poškození vlasů. Proto ji před aplikací smíchejte s kondicionérem nebo šamponem. Nechte působit alespoň hodinu a následně dobře opláchněte. 

Ocet pro světlý efekt na vlasech

Jablečný ocet vlasy zesvětlí o několik tónů. Nezapomeňte jej ale zředit s vodou v poměru 1 : 1, aby se vlasy přehnaně nevysušily. Roztok si rovnoměrně vetřete do vlasů a nechte účinkovat minimálně 15 minut, poté jej důsledně vymyjte. Celý proces opakujte alespoň jednou týdně, dokud nezaznamenáte zesvětlení vlasů. 

Heřmánkový vlasový odvar

Pro osoby s citlivou pokožkou a alergiemi se k zesvětlení vlasů hodí silný odvar z heřmánku. S ním si pravidelně oplachujte vlasy a nechte vždy několik minut působit, dokud jej nesmyjete čistou vodou. 

Rebarborová maska pro světlejší odstín

Maska z rebarbory je vhodná spíše pro přirozené zesvětlení tmavých odstínů, protože blondýnám by mohla vytvořit spíše nežádoucí efekt žlutých vlasů. Doporučuje se rebarboru uvařit, rozmixovat, přidat k ní pár kapek citronové šťávy a špetku skořice. Následně si masku naneste na vlasy a nechte působit zhruba dvě hodiny. 

Jedlá soda jako přirozený peroxid

Síla jedlé sody naplno vynikne při bledých odstínech vlasů. Pravidelná aplikace sody vlasy prosvětlí a zbaví je chemikálií, které se na vlasech usazují z prostředí a používáním stylingových přípravků. I když zesvětlovací proces se sodou trvá o něco déle, je dobré si ho občas dopřát i díky blahodárným ozdravujícím účinkům na vlasy a pokožku hlavy.

Domácí recept na zesvětlení vlasů bez chemie 

Pro extra efekt a silný účinek vyzkoušejte dokonalý mix výše zmíněných ingrediencí. Odměnou vám budou nádherně zesvětlené vlasy bez poškození i ušetřené peníze za drahého kadeřníka.

Připravte si:

  • 2 sklenice octa,
  • polovinu sklenice medu,
  • lžíci olivového oleje,
  • lžíci mleté skořice.

Všechny suroviny spolu dobře smíchejte a vzniklou směs naneste na vlasy. Když chcete předejít nerovnoměrnému nanášení, případně toužíte zesvětlit jen vybrané prameny vlasů, použijte hřeben. Následně vlasy zabalte do ručníku a zkuste takto vydržet celou noc. Po probuzení si vlasy dobře umyjte kvalitním vlasovým přípravkem a nebudete moct uvěřit vlastním očím. Ano, vaše vlasy budou skutečně světlejší, krásně zářivé a stoprocentně vyživené od kořínků po konečky.

Za vším je právě jedinečná kombinace zázračných složek – med obsahuje peroxid, jehož účinky ještě znásobují olivový olej a skořice. To vše bez jakékoli zátěže pro vlasy. Dokonalé řešení, co říkáte?