Ověřené rady pro domácí zesvětlení vlasů

Ověřené rady pro domácí zesvětlení vlasů

Snad každá z nás si někdy prošla tím, že jsme zatoužily po zesvětlení vlasů. Avšak tmavovlásky, ze kterých se staly blondýny, vědí, že daní za světlou barvu jsou častokrát zničené vlasy. Nikdy však není pozdě vyzkoušet přírodní způsoby zesvětlení vlasů. Existuje spousta receptů a tipů, které fungují dlouhá léta. A co je nejdůležitější – vlasům nijak neškodí. Vše zvládnete v pohodlí domova, mnohem levněji a dostupněji, než byste si představovaly. 

Zde naleznete vše důležité, co potřebujete vědět o domácím zesvětlení vlasů bez nežádoucích vedlejších efektů.

Jak zesvětlit tmavé vlasy na blond odstín

Chcete se stát blondýnkou, ačkoli je vaše původní barva tmavě hnědá až černá? V takovém případě se s největší pravděpodobností neobejdete bez peroxidu vodíku, respektive bez odbarvovače. Domácí odbarvování je navíc při takové radikální změně více než nejisté a často i riskantní, neboť může dojít k poškození vlasů a velkému podráždění pokožky hlavy. Při domácím zesvětlování o tolik odstínů také hrozí efekt nehezké žluté barvy na vlasech, což rozhodně není žádoucí. 

V kadeřnictví používají šetrnější, avšak stejně účinné přípravky. Zejména však přesně vědí, jak postupnými a ohleduplnými kroky docílit rapidního zesvětlení vlasů.

Jak na šetrné domácí odbarvení vlasů

Z drogerie si můžete domů přinést spoustu produktů na zesvětlení vlasů, které by vás měly dovést
k vysněné světlé barvě vlasů. Naleznete mezi nimi zesvětlovače s peroxidem, které účinně odstraňují pigment z vlasů, a také můžete najít zesvětlující odstíny, jež odstraňují pigment, ale zároveň vlasům dodají novou, světlejší barvu. Oživit barvu dokážou i rozjasňující šampony, které z vlasů odstraní kromě špíny a zbytků stylingových přípravků i trochu barvy. Nezapomeňte po umytí vždy použít kondicionér, protože tyto šampony vlasy vysušují. 

A co přírodní barvení henou? Ta bohužel vlasy nezesvětlí, protože nemá zesvětlující vlastnosti. Hena vlasy pouze ztmaví, jelikož dokáže obalit vlas a změnit jeho strukturu.

Zesvětlení vlasů s přírodními zázraky z kuchyně 

Med a světlejší odstíny

Možná se budete divit, ale jedná se o skutečný skvost, který vlasy dokonale rozjasní a prosvětlí. Je to díky cukernatým enzymům, které glukózu a kyslík mění v peroxid vodíku a ten med přirozeně konzervuje. Pokud se tedy odhodláte k domácímu odbarvování se sladkou příchutí, zkuste smíchat med s kondicionérem, usnadní vám to nanášení. Doporučuje se vlasy do něčeho zabalit, aby enzymy mohly pracovat efektivněji. Pokud možno nechte směs působit celou noc, následně vlasy rovnoměrně opláchněte. Je to skutečně skvělý způsob, jak na počkání a bez chemické zátěže rozjasnit vlasy a také je o něco zesvětlit. Jejich nádherný lesk bude příjemným bonusem.

Skořice pro jemné zesvětlení vlasů

Oblíbené koření jako výborný rozjasňovač. Zejména hnědé vlasy krásně rozzáří a prosvětlí. Stačí smíchat mletou skořici s kondicionérem v poměru 1:1 a směs nanést do vlhkých vlasů. Nejlepší je nechat ji účinkovat alespoň několik hodin, ideálně přes noc. Následující ráno směs jen dobře umyjte šamponem a těšte se z krásně zesvětlených vlasů. A ta vůně, k nezaplacení! 

Kyselina citronová na vlasy

Citron je skvělý osvěžovač na vlasy. Kyseliny, které citrony obsahují, otevírají vlasové vlákno a rozkládají pigment. Nedoporučuje se však nanášet pouze čistou citronovou šťávu, mohlo by dojít k poškození vlasů. Z toho důvodu ji před aplikací smíchejte s kondicionérem nebo šamponem. Nechte působit alespoň hodinu a následně dobře opláchněte.

Ocet pro světlejší efekt na vlasech

Zejména jablečný ocet umí vlasy zesvětlit i o několik tónů. Nezapomeňte jej ale zředit s vodou v poměru 1:1, aby se vlasy přehnaně nevysušily. Roztok si rovnoměrně vetřete do vlasů a nechte účinkovat minimálně 15 minut, poté jej důkladně vymyjte. Celý proces opakujte alespoň jednou týdně, dokud neuvidíte zesvětlení vlasů.

Heřmánkový vlasový odvar

Pro osoby s citlivou pokožkou a alergiemi se k zesvětlení vlasů hodí silný odvar z heřmánku. S ním si pravidelně oplachujte vlasy a nechte vždy několik minut působit, dokud jej nesmyjete čistou vodou. 

Rebarborová maska pro světlejší vlasy

Maska z rebarbory je vhodná spíše pro přirozené zesvětlení tmavých odstínů, protože blondýnám by mohla vytvořit spíše nežádoucí efekt žlutých vlasů. Rebarboru doporučujeme uvařit, rozmixovat, přidat k ní pár kapek citronové šťávy a špetku skořice. Následně si masku naneste na vlasy a nechte působit zhruba dvě hodiny.

Recept na zesvětlení vlasů bez chemie

Pro extra efekt a silný účinek vyzkoušejte dokonalý mix výše zmíněných ingrediencí. Odměnou vám budou nádherně zesvětlené vlasy bez poškození i ušetřené peníze za drahého kadeřníka. Připravte si:

  • 2 sklenice octa,
  • polovinu sklenice medu,
  • lžíci olivového oleje,
  • lžíci mleté skořice. 

Všechny suroviny smíchejte dobře dohromady a vzniklou směs naneste na vlasy. Když chcete předejít nerovnoměrnému nanášení, případně toužíte zesvětlit jen vybrané prameny vlasů, použijte hřeben. Následně vlasy zabalte do ručníku a zkuste takto vydržet celou noc. Po probuzení si vlasy dobře umyjte a neuvěříte vlastním očím. Ano, vaše vlasy budou skutečně světlejší, krásně zářivé a stoprocentně vyživené od kořínků po konečky.

Za vším je právě jedinečná kombinace zázračných složek – med obsahuje peroxid, olivový olej a skořice jeho účinky ještě znásobují. To vše bez jakékoli zátěže pro vlasy. Dokonalé řešení, co říkáte?